Mäso hydiny čiže ktorá sliepka chutí najlepšie

Blogujeme Přidáno 03.09.2020

Ak patríte medzi milovníkov hydinového mäsa, tak iste viete, že toto mäso patrí k najpoužívanejším surovinám v našej kuchyni, pričom najznámejšie je mäso kuracie. Viete však, ako staré kuracie mäso je na pultoch vôbec k dostaniu a kedy je najlepšie hydinu poraziť, ak si chováte svoju vlastnú?

Hydinové mäso patrí fyziologicky k tomu najvýživnejšiemu a najcennejšiemu, je ľahko stráviteľné a predovšetkým, čo je najdôležitejšie, veľmi chutné. Dobrý steak tiež obsahuje vysoký podiel minerálnych látok a vitamínov. Musíte mať však šťastie a mať k dispozícii na pekáč tzn. mäso "akurát", takže ani staré ani mladé. A aké že mäso to teda má byť?

Mäsové plemeno

Pri liahnutí býva obyčajne polovica kurčiat kohúty. Z toho teda vyplýva, že sa tieto kurčatá chovajú len krátku dobu a čoskoro teda končia u vás doma na pekáči. Pochopiteľne zase každý kŕdeľ, ktorý chovateľ na svojom dvore chová, je tvorený hlavne sliepkami, ktoré sa zabíjajú v rôznom časovom období tak, aby boli ešte vhodné na upečenie, na polievku alebo na sekanú. Najdôležitejšiu úlohu teda hrá to, aké plemeno si na svoju záhradu vyberiete, pretože nie každá sliepka je dobrá nosnica a zároveň výborná na mäso. Na vysvetlenie uvádzame pár príkladov:

  • IsaBrown. Hybridná sliepočka vyšľachtená špeciálne tak, aby sa stala čo najlepšou nosnicou. Avšak jej váha v dospelosti dosahuje cez 2 kilá a ak má správne zostavený jedálniček a nie je zatučnená, dosahuje aj jej mäso výborných kvalít.

U viete, kedy je ten správny čas na polievku alebo pečienku?

  • Sussex. Čiernobielu krásku môžeme rozhodne zaradiť medzi mäsové plemená sliepok. Jej váha v dospelosti dosahuje až 3 kilá, kohútik potom o kilo viac. Hoci je sussexka aj výbornou nosnicou, ktorá vám znesie až 300 ks vajec za rok, chovatelia ju predovšetkým chovajú pre jej vysokú mäsitosť a vynikajúcu chuť mäsa.
  • Dominant. Sliepočky dominant sa vďaka svojej hmotnosti, ktorá v dospelosti dosahuje okolo 2,5 kíl radia medzi stredne ťažké plemená. Hoci dominant škvrnitý alebo hnedý nie je vyložené mäsové plemeno, pochutíte si na ňom. Mäso je chudé a veľmi krehké. Ak majú navyše sliepočky vo výkrme dostatok minerálnych látok, ich mäso si zamilujete.

mbm GIF    chicken rotisserie GIF    Animated GIF

Je libo mäsko?

Chováte niekoľko kusov hydiny, ktoré majú výborné podmienky pre chov, dostatok kvalitnej stravy a čas od času sa rozhodnete, že by pár kúskov mohlo byť výbornou pečienkou pre vašu rodinu? Aký vek je pre zabitie tým najlepším a hrá vek porážky zásadnú úlohu v chutnosti mäsa?

  • Mladá hydina. U malochovateľov nehrá časový faktor žiadnu úlohu, oproti veľkochovateľom, kde sú kohúty kŕmené koncentrovaným krmivom, aby v čo najkratšom čase dosiahli jatočnej váhy. Ak máte teda práve vyliahnuté kuriatka - brojlery, nechajte ich žiť dlhšie, aspoň do 12 týždňov, kedy dosiahnuť primeranej veľkosti k porážke. Najlepšie tiež bude, ak im po celú dobu výkrmu necháte voľno a zaistíte dostatok výdatnej stravy.

Mladé mäsko je rozhodne lepšie ako to staré.

  • Staršie zviera. Za starých dobrých časov sa krky hydiny pchali šiškami, aby mala hydina čo najväčšiu váhu a telesnú hmotu. Dnes sa toto považuje za týranie zvierat a žiadneho chovateľa nič podobné ani nenapadne. Dnes sa každý chovateľ uspokojí s tým, že svoje nosnice, ktoré dosiahli vek 4 rokov a prestali už znášať vajíčka, stanú chutnou nedeľnou pečienkou. Ak by ste zabíjali hydinu staršiu ako štyri roky, počítajte s tým, že ich mäso nebude tak šťavnaté a krehké, ako u mladšieho kúsku.
  • Porážka. Než chovanú hydinu dostanete do polievky alebo na pekáč, musíte ju najprv usmrtiť, ošklbať a vyvrhnúť. U mladej hydiny sa všetky tieto nutné kroky vykonávajú samozrejme lepšie a ľahšie, než u hydiny prestarnutej a zatučnenej.

Čierne ako uhoľ

Konzumovali ste niekde čierne mäso? Ak nie a patríte medzi "fajnšmekrov" a radi by ste vyskúšali niečo netradičné, čo sa konzumácie hydinového mäsa týka. Zakúpte si u nás násadové vajíčka cémanských sliepočiek. Po nejakom čase sa tak dočkáte unikátnych tvorov, ktoré nezdobí len čierne perie, ale táto farba sa nachádza aj na ich zobáku, pazúroch, mäse a vnútornostiach.

Akému mäsku dávate prednosť vy? Máte radšej mladé a šťavnaté alebo staršie a "uzraté"? Či už u vás víťazí akýkoľvek druh mäsa, nie je nič lepšie ako mať mäsko od svojich sliepočiek chovaných na zelenej tráve.

Novinky a akcie zasielame zdarma

Postup ako prípadne zrušiť odber noviniek nájdete v každom zaslanom e-mailu.