vitamíny
kurníky

Nie každý žĺtok je správne žltý

Blog Pridané 03.05.2024

Ako súvisí farba žĺtka s kvalitou vajíčka? Budete sa možno diviť, ale zásadne.

Nie každý žĺtok je správne žltý

Farba žĺtka je zásadným ukazovateľom jeho kvality. Žltý je síce každý žĺtok, ale to, že jeden je svetlučký a druhý naopak temne žltý, nie je žiadna náhoda. Odtieň žĺtka je totiž priamo daný tým, čím sa vaša sliepka živí. A tmavšie exempláre značia to, že sliepočka má svoj jedálniček bohatý. Jej strava obsahuje nielen očakávané zrno, ale napríklad aj trávu, vami naservírovanú červenú repu či sem tam zozobnutú nejakú tú breberku.

Farby žĺtka

Žĺtok žltej karotenoidy, čo nie je nič iné ako prírodné pigmenty, ktorý spôsob žltosť nejaké potraviny. Čo vajíčko, to iný poklad vo vnútri a tým teda aj iná farba žĺtka. Pritom sýtožltý žĺtok je to najcennejšie, čo po rozklepnutí vajíčka môže chovateľa sliepok či obyčajného stravníka tejto maškrty potešiť. Avšak až po rozbití škrupiny sa veľmi rýchlo ukáže, ktoré vajce je šampión a ktoré len nedochodče.

  • Mdlý žĺtok. To, že majú niektoré vajíčka žĺtok mdlý, ste si určite niekedy už všimli. Hlavne tá kupovaná v supermarkete. Mdlý žĺtok vyzerá, ako by bol chorý a on v skutočnosti naozaj chorý je. Mdlá bývajú často vajcia pochádzajúce z chovu, kde sú slepačie fešandy umiestnené v klietkach a kŕmené iba zmesou. Maškrty v podobe škvarkov či ovocia a zeleniny tieto sliepky nikdy nevideli, nieto aby ich ochutnali.
  • Oranžový žĺtok. Tak u tejto farby si môžete byť sto percente istí, že je dofarbovaný doplnkami stravy, akou sú napríklad riasy či chemické látky. Tento žĺtok vyzerá, akoby práve vyliezol zo solárka. Rozhodne sliepočka, ktorá toto vajíčka zniesla nebola kŕmené zelenou piacou či prirodzenou stravou.
  • Sýto žltý žĺtok. Krásne žltú farbu mávajú žĺtky vďaka čerstvej zelenej strave, špeciálneho krmiva pre nosnice a aj vďaka výživovým doplnkom. Výborný vplyv na sýto žlté žĺtky má tiež nastrúhaná mrkva či kukurica, oba tieto maškrty obsahujú prírodné betakarotény, ktoré žĺtok krásne sfarbia do žltkastej farby.

Aká farba žĺtka je tá pravá?

Chceme viac žltý?

Ak ste chovateľ sliepok, sám dobre viete, že sýto žltej farbe žĺtka vašich domácich vajíčok sa nič nevyrovná. Ako s farbou žĺtkov vlastne je?

  • Príroda. Tak pokiaľ jeho farba bude docielená prírodnou cestou a nie chemicky, tak určite chceme. Prírodné látky nazývané xantofyly, ktoré nám žĺtok zafarbia na sýto žltú až oranžovú farbu, nájdeme napríklad vo lucerne, v žihľavách, tráve a červenej repe.
  • Chémia. Horšie potom nastane, kedy sa výrobca snaží oklamať zákazníkov tým, že im síce ponúka vajcia s nádherne žltými žĺtkami, ale ako k takej farbe v skutočnosti došli, už sa zákazník nedozvie. Veľa vajec totiž býva z velkochovov umelo dofarbovaných zdraviu škodlivými látkami, ktoré nosnice dostávajú v rádoby vylepšenom krmive. Najlepšie je teda preto dávať prednosti vlastným vajíčkam či vajíčkam od poctivého chovateľa kura domáceho.

A ako najlepšie a najrýchlejšie oddelíte žĺtok od bielka? Mrknite do videa a zistíte, že nikdy to nebolo jednoduchšie.

zľava
11%
Mám skladem
Expeduji ihned

Kŕmna zmes pre Nosnice N2 - 18 kg

Kŕmna zmes pre Nosnice N2

Skladom

Kŕmna zmes je špeciálne namiešaná tak, aby vyhovela vysokým nárokom úžitkovým nosniciam v…

13,69 €
15,39 € (0,75 €/kg)

Novinky a akcie zasielame zdarma

Postup ako prípadne zrušiť odber noviniek nájdete v každom zaslanom e-mailu.