vitamíny
kurníky

Chov sliepok hlavne pre mäso

Blog Pridané 11.09.2019

Kto by nemal rád domáce vajíčka, ale verte, že aj kuracie mäso môže byť väčšia dobrota než to, ktoré je k dostaniu v každom supermarkete. Nie je totiž mäso ako mäso.

Chov sliepok hlavne pre mäso

Bez mäsa si svoj život nedokážete vôbec predstaviť? Potom je chov niekoľkých sliepok na/pre mäso dobrým spôsobom, ako splniť vaše priania a vyjsť v ústrety vašim chuťovým bunkám. Chov sliepok je zároveň aj dnes veľmi prínosným, zaujímavým a obohacujúcim koníčkom, ktorý každého chovateľa vždy milo prekvapí. Ak teda milujete zvieratá, máte trochu voľného času, priestor a radi by ste pre svoje zdravie niečo urobili, je chov sliepok pre mäso ideálnou voľbou, ako toho všetkého využiť.

Králik, stále len králik

Iste si spomeniete na nezabudnuteľnú scénu z ešte viac nezabudnuteľnej českej komédie o neustálom prísunu králičieho mäsa, ktoré už nechcel jesť ani ten Punťa. A aj preto je dobré mäso na tanieri striedať, aby sa ním neprejedol ani človek. Existujú totiž aj plemená sliepok, ktoré vás v priebehu svojho života môžu zásobiť vajíčkami a na jeho konci vás tiež podarují kvalitným a chutným mäsom. Ako to teda s tou úžitkovosťou hrabavej hydiny vlastne je?

  • Brojler. Ide o kura, ktoré vám síce neznesie žiadne vajce, avšak jeho mäso má oveľa vyššiu kvalitu ako zo sliepok pobehujúcich v kŕdli po záhrade. Chov brojlerov je vhodný aj pre ľudí s obmedzeným priestorom na dvore, pretože pre ich výkrm stačí dobre zvolené krmivo, čerstvá voda a za 4 mesiace môžete kurčatá začať šklbať.

Než si pochutnáte na pečienke, môžete mať aj kvalitné domáce vajíčka. 

  • Mládka. Nielen brojler je vhodný pre výkrm. Správne zvolené plemeno sliepok a včasná porážka tiež dokáže chovateľovi zabezpečiť chutné a kvalitné mäso. Mládky, ktoré vám síce znášajú vajíčka, majú aj výborné mäso, ak sú správne kŕmené a ich vek nepresahuje 18 mesiacov.
  • Dvojaká úžitkovosť. A chovatelia, divte sa. Existujú totiž aj plemená sliepok, ktoré vás môžu prekvapiť ako svojou produkciou vajec, tak i chutným mäsom. U takejto sliepočky sa väčšinou chovateľ rozhodne v prvej fáze jej života pre zber vajec, a v tej druhej, ktorá sa pohybuje okolo 1,5 roka pre chutné mäso. 

Mäsové plemená sliepok

Okrasné plemená sú určite krásne stvorenia a potešia nejedno ľudské oko, však mäso z týchto krások už tak chutné nie je. Na akom si teda zaručené pochutíte tak, že po inom už ani túžiť nebudete?

Sussex.                  Dorkinka.                 Dominant.                  Plymutky.               Faverolky.              Žerzejští obři.

Viem, čo jem

Kvalitou rozumieme chutné mäso, ktoré prekoná na tanieri akékoľvek vaše očakávania. Avšak, než sa k tomuto bodu dostanete, je nutné chovaným sliepkam na mäso dopriať viac, než len zvyšky z kuchyne. Nepodceňujte teda predovšetkým nižšie uvedené body a vždy budete presne vedieť, čo jete.

  • Kŕmenie a napájanie. Strava bohatá na vitamíny a minerály dodá sliepkam všetko potrebné, aby ich mäso dosiahlo čo najväčších výživových hodnôt. Na výkrm sú vhodné komerčne vyrobené kŕmne zmesi aj podanie vitamínových doplnkov. V jedálničku samozrejme nesmie chýbať ani ovocie a zelenina. Zabudnúť by ste nemali ani na neustály prísun čerstvej, a hlavne pitnej vody.

Najlepšie chutí pečený brojler.

  • Chov na pastvine. Máte k dispozícii rozľahlú lúku alebo pole, ktoré by mohli vaše sliepky denne z časti obhospodáriť? Potom neváhajte ani minútu a sliepočky na pastvu pustite. Kvalitu mäsa tým zvýšite až o dvojnásobok. Uvádza sa, že mäso sliepok chovaných na pastvinách je vyššie predovšetkým o Omega 3 mastné kyseliny, a má teda aj výraznejšiu chuť.
  • Zdravotná starostlivosť. Mať zdravý kŕdeľ zaručí aj zdravé a kvalitné mäso. Dbajte preto na čistotu všetkého príslušenstva v chove a pravidelne svoj kŕdeľ kontrolujte. Akonáhle sa objaví vec, ktorá sa vymyká normálu, ihneď postihnutú sliepočku oddeľte od kŕdľa, aby nenakazila aj ostatné jeho členy a vyhľadajte veterinára alebo nasaďte liečbu, ktorú považujete za správnu.

A ako si pochutnávate na kuracom mäse najradšej vy? Máte radi klasiku, ku ktorej určite patria sliepky na paprike alebo volíte radšej pokrm zo zahraničnej kuchyne?

 

 

 

Novinky a akcie zasielame zdarma

Postup ako prípadne zrušiť odber noviniek nájdete v každom zaslanom e-mailu.


Nastavenia ochrany osobných údajov

Prispôsobíme sa vašim potrebám. Aby sme mohli byť čo najlepší, potrebujeme váš súhlas na používanie jednotlivých súborov cookie a na poskytovanie údajov tretím stranám. Súhlas môžete udeliť kliknutím na tlačidlo "Súhlasím".

Súhlasím

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Súhlasím so všetkými Odmietnuť všetko