COVID-19: obava z konzumácie kuracieho mäsa a vajec

Blog Pridané 09.04.2020

Začiatok decembra minulého roka a čínske mesto Wu-chan, to je prvá zmienka o tzv. koronavírusu, ktorý sa aj teraz šíri našou krajinou. Ako taký vírus ale vznikol a kto je vlastne vôbec jeho "výrobca"? Je to netopier, šupinavec alebo snáď kura?

COVID-19: obava z konzumácie kuracieho mäsa a vajec

Únava, bolesti kĺbov, horúčky, kašeľ a problémy s dýchaním, pre väčšinu z nás bežné príznaky každoročnej chrípky, na ktorú len na Slovensku zomrie niekoľko tisíc ľudí. Bohužiaľ aj nový typ koronavírusu si tieto príznaky vzal za svoje, takže bohužiaľ nie je ihneď zrejmé, kto má len "obyčajnú" chrípku a kto sa nakazil koronavírusom. Kto je pôvodným prenášačom tohto vírusu alebo ako sa vôbec medzi ľudí dostal nie je ani dnes známe, lenže ako to tak už býva, našli sa aj takí, ktorí začali šíriť fámy o tom, že prenášačom je práve kuracie mäso. Ako to teda je?

Kto koronavírus "vyrobil"?

Kde sa vzal, tu sa vzal. Reč nie je o ničom inom ako o vírusu s názvom COVID-19, ktorý počas pár týždňov zaskočil celý svet. Prvý prípad nakazeného človeka sa objavil v decembri minulého roka v čínskom meste, kde sa denne na wuchanskej tržnici uskutočňujú tisíce nákupov morských plodov a divoko žijúcich zvierat. Nájdenie tzv. pacienta nula by určite vedcom zásadne pomohlo, inak totiž nie je možné povedať, kto za nákazou stojí. Ako sa teda nakazili prví ľudia nie je ani po štyroch mesiacoch známe. O čom sa ale hovorí a kto za tým všetkým teda podľa vedcov stojí?

  • Z istej analýzy DNA sa potvrdilo, že zdrojom nákazy mohol byť netopier. Tu sa uvádza zhoda okolo 90 %.
  • Ďalším zdrojom nákazy podľa iných informácií by mohli byť šupinavce-cicavce, ktorí sú aj napriek zákazu vlády sú v Číne lovené a predávané nielen kvôli svojmu mäsu. Tu už sa odborníci zhodujú až v 99 %.

Kod za tým všetkým stojí? Netopiere, šupinavce alebo snáď nejaká vyššia moc?

Sila medií

Málo informácií o tom, kde sa COVID-19 vzal vedie často k mylným informáciám, zvlášť potom k tým uvádzaným v sociálnych médiách. Nedávno sa totiž na povrch dostala informácia, že prenášačom môže byť kuracie mäso, a teda aj jeho konzumácia že je veľmi nebezpečná. Zdá sa, že ľudia si radšej prázdnotu zaplnia informáciou, ktorá nie je nijako podložená a začnú z nej ťažiť. Nikto nevie, odkiaľ koronavírus pochádza, ale jedno je isté, že od zvierat sa už neprenáša, pretože dôkazom sú sami ľudia, ktorí si vírus prenášajú medzi sebou navzájom.

istota nadovšetko

Od úplného začiatku objavenia tohto nového vírusu sa číslica nakazených ľudí vyšplhala už na bezmála jeden milión a približne 70 tisíc ľudí tomuto vírusu doposial podľahlo. Jediný kontinent, kde sa koronavírus ešte nepotvrdil je Antarktída, však žiadny chovateľ hydiny a ani vlastne žiadny človek nemusí mať obavu z toho, že by za tým všetkým bolo kuracie mäso alebo dokonca slepačie vajcia. V žiadnej oficiálnej správe totiž kurčatá ani vajcia nikto nikdy nespomenul, ďalej teda platí, že prevládajúca nákaza je uskutočňovaná z človeka na človeka, nie z hydiny. A tu je pár skutočností, prečo je lepšie vždy domáce vajíčko ako to zo supermarketu:

  • U kupovaných vajec nikdy neviete odkiaľ presne pochádzajú.
  • Neviete o nich ani to, kde a ako boli skladované, než sa dostali na predajné pulty.
  • Ťažko tiež spoznáte ich čerstvosť. Čo ak sú teda pokazené?
  • A už vôbec neviete ich kvalitu, ktorá sa odvíja od toho, čím boli nosnice kŕmené.

Je nám všetkým jasné, že okolo koronavírusu kolujú, a ešte dlho kolovať budú rôzne informácie a verte, že polovica z nich je založená na klamstvách a vydieračstve, takže sedliacky rozum každého z nás je v tejto chvíli viac ako na mieste.

 

Novinky a akcie zasielame zdarma

Postup ako prípadne zrušiť odber noviniek nájdete v každom zaslanom e-mailu.