Farba škrupiny sa tvorí v poslednej fáze tesne pred znesením vajíčka a spôsobuje ju pigment.
Každé vajíčko sa líši nielen svojou veľkosťou, ale predovšetkým svojou farbou škrupiny. Tá sa pohybuje od žiarivo bielej až po tmavo hnedú, vrátane všetkých odtieňov béžovej, hnedej, červenkastej, s tmavšími bodkami alebo bez nich. Existuje však aj sliepky, ktoré znášajú zelenkasté, modrasté či ružovkasté vajcia, napríklad Araukany.
Ušnice ako ukazovateľ
U bežných plemien zodpovedá farba škrupiny farbe ušníc. Sliepky s bielymi ušnicami znášajú vajcia s bielou škrupinou, sliepky s červenými ušnicami hnedé vajcia. Škrupina získava svoju farbu vo vajíčkovode a nebýva stála a počas znáškového cyklu sa môže meniť. Na začiatku znášky vám sliepka napríklad znesie veľmi tmavé vajcia, na konci už bude jeho škrupina svetlo hnedá. Pigment starobe sliepočky slabne, preto sa mení aj farba.
- Hnedé. Hnedé vajíčko nie je kvalitnejšie ako biele, ako sa mnohí domnievajú, ale majú pevnejšiu škrupinu. Ľudia tak dávajú prednosť tmavšej škrupine, pretože predpokladajú, že aj žĺtok bude tmavší. Avšak je to jeden veľký omyl. Farba vajcia je daná vlastnosťou plemena a nemá vplyv na kvalitu vajíčka.
- Biele. Biele vajíčka často nie je úplne ľahké zohnať. Je to z dôvodu, že tmavé plemená sú viac odolnejšie a znesú za život viac vajec, preto ich aj chovatelia majú viac v obľube. Znášajú ho sliepky s veľmi svetlými lalokmi a bez pigmentovej žľazy. Sú síce veľmi krásne a ako stvorené na veľkonočné zdobenie, sú ale bohužiaľ aj veľmi krehké a horšie sa vyfukujú.
- Kropenaté. Nečakajte, že každá kropenatá sliepočka vám znesie kropenaté vajíčko, môže byť napríklad aj vajíčka biele. Kropenatých vajíčok sa dočkáte napríklad od sliepok Velsumek. Ich vajíčka majú kropenatú farbu s tmavo červenohnedou škrupinou.
Biela či hnedá škrupina? Obsah je vždy rovnaký a jeho kvalita s farbou škrupiny nijako nesúvisí.
Čerstvosť nadovšetko
Za čerstvé sa považujú vajcia prvých deväť dní po znáške. Pokiaľ vajcia kupujete, dátum znášky na obale nenájdete. Musíte si ju tak sami spočítať: od dátumu trvanlivosti odčítajte 28 dní a máte dátum znášky. Od desiateho dňa potom vajcia používajte na varenie a pečenie.
Môžete si tiež urobiť jednoduchý test. Zaklepte vajíčkom pri uchu - špliechanie značí oddelenie žĺtkov, čo znamená, že vajcia nie je čerstvé. Čerstvosť možno tiež spoznať tým, že ponoríte vajíčka do vody a tie, čo vám klesnú ku dnu čerstvú budú, staré sa totiž vznášajú.
Ktoré vajíčko bude teda na tanieri tým najlepším? Každé. Škrupinu predsa nekonzumujete. Raz pre vždy si zapamätajte: je dôležité, čo je vo vnútri, a to s farbou škrupiny absolútne nesúvisí.
39%
Mládka Kalimero Green
Skladom
Kalimero alebo tiež sedliacke kurča je prírodný brojler, ktorý sa chová pre dvojaký úžitkovosť. V…
14,59 €
24,09 €
3,49 €
Mládka biela Leghorn
Skladom
Nosnice biela Leghorn je doslova preborníčkou vo znáške bielych vajec. Tie sú k úžitku nielen v…
12,49 €