vitamíny
kurníky

História sliepok: Vtedy (1900) a teraz (2020)

Blog Pridané 26.08.2020

Dnešné sliepky chované na slovenských dvorcoch sú v porovnaní s tými predchádzajúcimi určite nielen viac obľúbené ale tiež rozmaznané. Ako je to vôbec možné a ako šiel čas s takou sliepkou, než sa stala medzi ľuďmi najčastejšie chovaným zvieraťom?

História sliepok: Vtedy (1900) a teraz (2020)

Aké sú pôvody dnešných sliepok? Je dokázané, že domestikovaná hydina sa pravdepodobne vyvinula z hydiny z juhovýchodnej Ázie a ďalej sa potom šírila cez Indiu, Afriku až k nám do Európy, a to prostredníctvom obchodu a vojenských ťažení. Hydina bola používaná na rôzne účely, hlavne potom pre kohútie zápasy, a dokonca aj ako náboženské obete. V roku 1900 naozaj nebola žiadna sliepka považovaná za nevyhnutné zviera. Mäso poskytovala len v osobitných prípadoch, a aj vajcia boli luxusom. A vidíte. Neuplynulo ani sto rokov a sliepky sa stali neoddeliteľnou súčasťou každého dvora, a to nielen u nás, ale aj vo svete.

1900-1920 kuracie mäso je pochúťka

Sliepky sa primárne chovali hlavne na rodinných farmách. Neboli chované ani vo veľkom počte, vtedy bol aj kŕdeľ čítajúci 100 ks považovaný za obrovský, dnes je to naopak. Rodiny, ktoré mali kŕdle týchto veľkostí, predávali vajcia ako svoj primárny zdroj príjmov a kuracie mäso znamenalo vynikajúcu pochúťku vyhradenú len pre zvláštne príležitosti a sviatky. Priemerná sliepka v tom čase zniesla cca 100 až 150 ks vajec za rok. Chov vyzeral nasledovne:

  • Kŕmené boli hlavne tým, čo si samy našli, takže vyzerali skôr vychudnuto až podvyživene. Len sliepka, ktorá bola vopred určená do hrnca, bola extra kŕmená obilím a cmarom.
  • Ich bývanie bolo nešpecifické, či už v stodole s ostatnými zvieratami alebo tam, kde si same na dvore našli miesto. Kuríny v tej dobe nikto ešte nepoznal. Určite nespali na bidlách, nepoužívali hojdačky ani iný luxus, ktorý je v dnešnej dobe prirodzenou pomôckou v chove.
  • V zime kvôli nedostatku vitamínu D neznášali vôbec, chýbalo denné svetlo i teplo. Vitamín D bol objavený až na začiatku 20. storočia, takže až potom sa začal využívať aj v chove hydiny.

Predtým sa sliepky chovali predovšetkým pre mäso.

1920-1930 brojlerový priemysel

Roku 1923 istá pani Wilmer Steele z Delaware chovala na svojom pozemku 500 ks sliepok, ktoré boli určené na mäso. Jej podnik si viedol tak dobre, že počas troch rokov odkúpila ďalšie pozemky a začala chovať kŕdeľ čítajúci desaťtisíc sliepok. Je teda právom považovaná za priekopníčku komerčného brojlerového priemyslu. V tom istom období boli v Kalifornii zavedené klietkové chovy, sliepky postupne tiež začali zlepšovať produkciu vajec a znášky sa pohybovala okolo 250 ks vajec za rok a tiež klesla ich úmrtnosť.

1940-1960 koniec luxusu

Tieto roky všeobecne znamenali pre všetky sliepky aj kurčatá tie najväčšie zmeny. Zlepšenie výrobných kapacít a nižšie nároky na pracovnú silu spôsobili, že sa cena vajec prudko prepadla a mnoho slepačích aj kuracích fariem skrachovalo. Kurčatá tak prestali byť luxusným jedlom a takmer každá rodina si ho mohla dovoliť. Brojlery sa tak stali hlavným zdrojom mäsa. V tomto období sa tiež udialo veľa zmien aj v komerčných chovoch, najmä potom:

  • V roku 1950 by vynájdený chladiaci systém, ktorý umožnil dlhšie skladovať ako mäso, tak i vajcia.
  • Väčšina spoločností nakúpila liahne.
  • Zvýšila sa priemerná veľkosť kŕdľa až o polovicu, avšak s tým sa začali tiež objavovať otázky okolo prevencie chorôb, očkovania a kontroly.

Sliepky sú staré ako samo ľudstvo.

1970-2000 pokrok vo výžive

Sedemdesiate roky znamenali veľký pokrok vo výžive, genetické zlepšenie hydiny, zvýšenú mechanizáciu a začiatok programov eradikácie chorôb. Po týchto krokoch došlo v 80. rokoch k nárastu aktivistov v oblasti dobrých životných podmienok zvierat, ktorí bojovali za práva zvierat, a bojujú za ne dodnes. Objavili sa prvé chovy sliepok bez použitia antibiotík, v roku 1992 bolo kuracie mäso najpredávanejším druhom mäsa, prekonalo aj bravčové a hovädzie mäso.

2000-2020 dnešný chov

Dnes je v USA zhruba 280 miliónov nosníc, ktoré znesú cca 75 miliárd vajec ročne a kura je najviac konzumovaným mäsom. Aké zmeny boli vykonané na samotnej sliepke, aby sa dostala do popredia potravinárskeho priemyslu? Chovatelia, nadšení amatéri a farmári krížili hydinu po stáročia. Cieľ bol jediný, a to zamerať sa na produkciu kurčiat, ktoré by mohli byť buď dobrými producentami vajec, alebo dobrými mäsovými zvieratami. S pandémiou coronaviru sa po celom svete mnohí ľudia vrátili späť k sebestačnosti a mládky sa tak stali veľmi žiadaným tovarom.

Zhrnuté podčiarknuté, sliepky a ich produkty tu budú ešte veľmi dlho a je takmer isté, že sa z nich stanú také zvieratá, ktoré by sa svojím vývojom a popularitou dali prirovnať k dinosaurom a jašterom z doby Praveku.

Novinky a akcie zasielame zdarma

Postup ako prípadne zrušiť odber noviniek nájdete v každom zaslanom e-mailu.


Nastavenia ochrany osobných údajov

Prispôsobíme sa vašim potrebám. Aby sme mohli byť čo najlepší, potrebujeme váš súhlas na používanie jednotlivých súborov cookie a na poskytovanie údajov tretím stranám. Súhlas môžete udeliť kliknutím na tlačidlo "Súhlasím".

Súhlasím

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Súhlasím so všetkými Odmietnuť všetko