Vyskúšajte netradičný spôsob skladovania vajíčok. Iste sa vám hneď po prvej skúsenosti táto metóda zapáči.

Pomaly ale iste sa nám blíži obdobie, kedy domácich vajíčok bude kopa, možno dve. A vy nebudete vedieť, kam vajíčka ešte uložiť. Vyskúšajte mrazničku. Pravda. Veľmi netradičná metóda skladovania. Ale budete si vďaka nej môcť užívať vajíčka po celý rok bez obmedzenia.
Ako na to?
Existuje niekoľko postupov, vyberte si ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať, alebo ich vyskúšajte niekoľko. Ani jeden nie je nijako zložitý.
Celé vajcia
Pripravte si vajíčka, ktoré chcete uchovať, a postupne ich rozklepnite do nádoby. Tam ich ľahko rozšľahajte, aby sa žĺtok spojil s bielkom. Potom nechajte rozšľahané vajíčka v nádobe ustáť. Počas premiešavania sa do nich dostalo veľa vzduchu a ten musí pred mrazením z vajec vymiznúť. Potom nalejte vajíčka do mištičiek na tvorbu ľadu. Až zmrznú, môžete ich z mištičiek vylúpať do vreca, ktoré trvalo umiestnite v mrazničke.
Tip pre začiatočníkov: Na začiatok si rozšľahajte jedno vajíčko a naplňte ním tvorítko na ľad. Odpočítajte si, koľko jedno vajce zaberie kociek. Pri varení potom budete vedieť, aký počet kociek = jedno vajíčko.
Zmrazenie bielka
Do niektorých pokrmov sa pridávajú iba bielky, preto ich môžete zamraziť samostatne. Opäť je dobré si pamätať, koľko kociek jeden bielok zaberá, aby sa vám uľahčilo dávkovanie.
Zmrazenie žĺtka
Zmrazenie samotného žĺtka je oproti bielku mierne problémovejšie. Samostatný žĺtok má v mrazničke tendenciu oschnúť a zhrudkovať. A bude ťažko použiteľný.
Žĺtok pred dáním do mrazničky ochuťte. Časť žĺtkov si pripravte na slané a časť na sladké pokrmy. Vždy na jednu šálku žĺtkov dajte lyžicu cukru alebo lyžicu soli. A zmrazte rovnakým spôsobom ako pri predchádzajúcich postupoch. Ochutený žĺtok si zanechá správnu konzistenciu.
Dĺžka skladovania a rozmrazovania
Takto uskladnené vajíčka vydržia čerstvé po dobu jedného roka. V prípade potreby vždy z mrazničky odoberte potrebné množstvo kociek, ktoré nechajte cez noc roztopiť v nádobe uloženej do chladničky. Nezabúdajte na dôkladnú tepelnú úpravu. Samostatné bielky môžete rozmrazovať pri izbovej teplote. Potom sa lepšie vyšľahávajú.
Rady na záver
- Vajíčka na tvrdo. Zmrazovanie vajíčok uvarených vopred na tvrdo nie je najlepší spôsob. Vajcia sú potom gumovité, zároveň vodnaté a tvrdé.
- Surové vajcia v škrupine. Vajcia v škrupine sa vplyvom mrazu rozpína (vajcia obsahuje vysoký podiel vody), čím sa naruší škrupina a vajcia môže počas zamrazovania vytiecť.
Plne automatická liaheň na vajcia AUTOMATIC120
Skladom
Liaheň pre hydinu, automatickú rotáciu, 120 vajíčok sliepok, indikátor teploty a vlhkosti,…
779,09 €
45%
29,09 €
53,29 €