Kačacie vajcia: konzumácie sa báť nemusíte, ale...

Blogujeme Přidáno 17.05.2019

Kto z vás rád zkúša niečo nové a rafinované, čo sa týka konzumácie jedla? Ak ste to práve vy, mohlo by vás na tanieri zaujímať kačacie vajíčko, ktoré už celá slávna Európska Únia povolila využívať v kuchyniach.

Kačica je síce vodný vták, ale veľmi dobre sa vám ju podarí chovať aj v stajni alebo výbehu. Na chovateľa pri chove kačíc čakajú hneď dve radosti. Kačica je buď výbornou nosnicou, alebo sa dá veľmi ľahko a rýchlo vykrmit. Jej mäso je veľmi chutné a mnoho chovateľov ho uprednostňuje pred mäsom husacím. A v čom tkvie čaro kačacích vajec?

Kačacie vajíčko

Kačacie vajcia sú v zahraničí veľmi populárnou potravinou a v niektorých častiach sveta dokonca nepostrádateľným pomocníkom v kuchyni. Napríklad v Anglicku sa z nich pečú buchty, v Thajsku z nich robia výborné kačacie taštičky a v Číne zasa pokrm nazývaný "storočné vajce". Čo je na kačacom vajíčku tak iné, než na tom slepačom?

  • Farba. Kačica vás poteší zelenobielou a niekedy úplne čisto bielou farbou škrupiny. Priemerne znesené vajíčko váži okolo 90 g. A čo možno neviete? Po uvarení zdobí bielok kačacieho vajíčka modrastá farba a žĺtok zase farba červená.
  • Chuť. V porovnaní s vaječným alebo prepeličím vajíčkom má to kačacie oveľa väčší obsah tuku a na panvici sa vám bude javiť ako mastnejšie. Kačacie vajíčka používa tiež čím ďalej viac reštaurácií, ktoré si ich obľúbili vďaka ich väčšej veľkosti a obsahu bielkovín. Na druhú stranu obsahujú ale viac cholesterolu než vajcia od sliepok, takže kto má s cholesterolom problémy, by sa mal mať na pozore.
  • Vitamíny. Kačacie vajíčko oproti slepačiemu obsahuje viac vápnika, tukov i proteínu. Ak sa ho rozhodnete konzumovať, je vždy nutné dodržať prísne pravidlo úpravy vajec. Variť sa musí minimálne 15 minút, to preto aby nedošlo k nákaze salmonelou.

Konzumácie kačacích vajec sa naozaj báť nemusíte.

Jesť či nejesť?

Hlavným dôvodom, prečo kačacie vajíčko nejesť, je obava z nákazy salmonelou. A aká je skutočnosť? Baktérie salmonely kačacieho vajcia obsahovať môžu, ale to môžu aj vajcia slepačia alebo vajcia ktorejkoľvek inej hydiny. Aké pravidlá teda dodržiavať, aby ste si na vajciach vždy pochutnali a nemuseli ste sa žiadnej nákazy obávať?

  • Skladovanie. Najdôležitejšie je dodržať teplotu skladovania, tá by sa mala pohybovať okolo 20 °C. Ideálne tiež bude, keď na svoje kačičky dohliadnete a nedovolíte im znášať vajcia do bahna, vody a nedaj bože do hnoja.
  • Úprava. Pokiaľ chcete mať vždy pred nákazou salmonely istotu, nekonzumujte vajcia na hniličku alebo ako miešané. Najlepšie urobíte, keď ich bude variť po dobu 15 minút alebo keď z nich narobíte nadýchané a krásne drobené domáce buchty.

  

Kačacie vajce je síce o niečo väčšie, než slepačie, ale zase o niečo menšie ako pštrosie vajíčko.

Najrizikovejší pokrm je?

Najnebezpečnejšia úprava vajec je vždy tá nedostatočná. Najrizikovejším pokrmom z vajec bývajú často miešané vajíčka, zapečené cestoviny, ktoré ste tesne pred vybratím z rúry zaliali rozšľahaným surovým vajcom a talianska lahôdka zvaná tiramisu. Takže proti salmonele je účinné iba jedno jediné pravidlo: "varte, varte, a ešte raz dostatočne vajce uvarte".

Tí z vás, ktorí ešte kačacie vajce neochutnali, sa teda jeho konzumácie báť nemusia. Ovšem vždy si pamätajte, že najdôležitejšie než to, aké vajíčko si dáte na tanier, je vždy rovnako ich kvalita. Najlepšie vajíčko je vždy nakoniec to domáce. A ak ešte kačice na svojom dvore nemáte, tak to rýchlo napravte, iba dnes za zvýhodnenú cenu

 

Novinky a akcie zasielame zdarma

Postup ako prípadne zrušiť odber noviniek nájdete v každom zaslanom e-mailu.